Izazovi i rješenja

Mostovi su među najzahtjevnijim i najsloženijim objektima s kojima se susreće u niskogradnji. Pomažu u prevladavanju topografskih izazova i uvelike olakšavaju mobilnost putnika i robe. Međutim, oni predstavljaju ogroman izazov u smislu planiranja, izgradnje i održavanja za investitore, arhitekte i inženjere. Stalno rastuće količine prometa, rastuća osovinska opterećenja i agresivni uvjeti okoliša također znače da su konstrukcije mostova izložene sve većem trošenju. MC nudi optimiziranu paletu proizvoda i usluga temeljenih na stručnosti za izgradnju i održavanje mostova. Ova visokokvalitetna inženjerska rješenja zadovoljavaju sve zahtjevima primjene, pružajući financijsku učinkovitost i pouzdanost od početne faze projektiranja pa sve do završetka projekta.

 

DODACI ZA SVAKI ZAHTJEV

Betoni po mjeri

Mostovi su visokotehnološke građevine. Moraju biti izdržljivi, stabilni i pružati dugi radni vijek. Zbog toga su zahtjevi koji se traže od betona koji se koristi za mostne konstrukcije vrlo visoki. Svježi beton mora biti sposoban zadržati dobru konzistenciju tijekom duge ugradnje. Također mora biti lako ugradljiv a ponekad i samozbijajući. Očvrsli beton mora biti iznimno čvrst, otporan na vremenske utjecaje, mraz, soli za odmrzavanje i starenje - istovremeno pokazujući izvrsnu površinsku obradu. Ukratko, mostovi trebaju beton koji može udovoljiti svim zahtjevima. Sa sustavima koji imaju dokazanu kvalitetu kao što su Centrament ili Muraplast, te savršenom kombinacijom konzistencije i robusnosti koje nude proizvodi nove generacije MC-TechniFlow i MC-PowerFlow, na raspolaganju su vam najbolji aditivi za vaše mostne konstrukcije - bilo da se radi o predgotovljenim betonskim elementima ili in situ betoniranju.

BRTVLJENJE TEMELJA I UPORNJAKA MOSTA

Pouzdana građevinska hidroizolacija za učinkovitu zaštitu od prodora vode u području dodira sa zemljom

Sile koje vrši podzemna voda mogu biti ogromne i često nepredvidljive. Voda je sposobna prodrijeti u temelje stupova i ležajeva kroz mnoštvo kanala. Stoga je od vitalne važnosti provesti profesionalnu, pouzdanu hidroizolaciju konstrukcija kako bi se osigurala njezina trajna zaštita. Od desetljeća dokazanih polimerno modificiranih gustih bitumenskih premaza obitelji Nafuflex do novih hibridnih hidroizolacijskih brtvila bez bitumena iz serije Expert Proof, možete biti sigurni da ćete pronaći najbolje moguće rješenje za pouzdano, bez spoja, fleksibilno brtvljenje bez spoja odgovaraju svakoj aplikaciji.

ZAŠTITA BETONA I BETON KOZMETIKA

Pruža atraktivnu, izdržljivu površinsku obradu novih mostnih konstrukcija

Modularni opseg površinske zaštite obitelji MC-Color pouzdano pruža dugotrajnu zaštitu betona  od vremenskih utjecaja, agresivne okoline i velike količine prometa, a da ne spominjemo namjerno uništavanje i grafite. Sustavi također služe za nadogradnju elemenata pružajući dašak boje. S tri linije proizvoda MC-Color Proof, MC-Color Flair i MC-Color Flex te devet dostupnih varijanti zasigurno ćete pronaći rješenje idealno za svaku primjenu, bez obzira jesu li prozirni, pigmentirani, premošćuju pukotine, odbijaju grafite ili u raznim kombinacijama.

TRAJNA ZAŠTITA I TRAJNA SANACIJA BETONSKIH ELEMENATA

Maksimalna pouzdanost i dugovječnost konstrukcije

Mostovi od betona ili ziđa zahtijevaju sustave za sanaciju i površinsku zaštitu skrojenu po mjeri, kako bi produžili vijek trajanja zbok kontinuirane izloženosti negativnim utjecajima i dugog uporabnog vijeka. 

Nafufill KM 230 Nafufill KM 250 sustavi su za zamjenu betona koji mogu udovoljiti bilo kojoj specifikaciji. Njihove tehničke performanse premašuju sve utvrđene standarde, nudeći vam maksimalno osiguranje kvalitete. Za sanacijske radove na velikim površinama koji - iz razloga isplativosti - omogućuju primjenu postupka suhog raspršivanja, Nafufill GTS je optimalno rješenje.

Sustavi površinske zaštite ključni su za osiguravanje da beton - bio on nov ili saniran - dugoročno ostane netaknut i vidljiv. Raspon destruktivnih pojava koje se mogu dogoditi uključuje ne samo vremenske prilike, agresivni okoliš i dinamičko opterećenje uzrokovano kretanjem prometa, već i sve više namjernih djela degradacije s grafitima. Međutim, modularni asortiman proizvoda za zaštitu površine MC-Color omogućuje vam postavljanje doista učinkovitih zaštitnih mjera sa svoje tri linije proizvoda, MC-Color Proof, MC-Color Flair i MC-Color Flex. Možete biti sigurni u rješenje za svaki zahtjev: transparentnost, pigmentiranost, premošćivanje pukotina i odbijanje grafita. MC-Color također nudi sustavna rješenja za izravnu njegu mortova kako bi se osiguralo brzo i ekonomično izvršenje posla.

VISOKO UČINKOVITI SUSTAVI INJEKTIRANJA

Za injektiranje pukotina, praznina i šupljina kao i konstrukcijsko ojačanje

Nije rijetkost da se pukotine u armiranobetonskim mostovima šire duboko do armature, čak uzrokujući odvajanje cijelog elementa. Vremenom se mogu razviti i šupljine i praznine. Štetne tvari poput vode ili klorida tada mogu nesmetano prodrijeti u jezgru konstrukcije, uzrokujući značajnu štetu koja u konačnici ugrožava stabilnost cijelog sklopa mosta. Pomoću naših MC-Injekt sustava možete pouzdano i trajno zatvoriti pukotine, spojeve, šupljine i praznine u dijelovima mosta, sanirajući konstrukciju u smislu njene funkcionalne učinkovitosti i uporabnog vijeka.

 

KONSTRUKTIVNI SUSTAVI SANACIJE

Produljenje vijeka trajanja mosta

Mnogi mostovi zbog degradacije gube dio svoje nosivosti zbog propadanja, korozije ili oštećenja ugrađene čelične armature. Njihovo vraćanje u konstruktivnu ispravnost može biti izuzetno jeftino zahvaljujući tkaninama ili lamelama ojačanim ugljičnim vlaknima MC-DUR CFK. Ugradnja lamela je jednostavna, bilo da se radi o utornim ili površinskim. Za razliku od konvencionalnih sustava sanacije, ova rješenja praktički nemaju utjecaja na prostor radi malih dimenzija. Nadmorska visina željezničkog ili cestovnog prometa ispod mostova ostaje neometana, što znači da preusmjeravanja nisu potrebna. Ako je potrebno, svoje MC-DUR CFK tkanine možete učiniti nevidljivima nanošenjem sloja finog morta Nafufill LM i površinskog zaštitnog sloja MC-Color Flair, za dodatnu zaštitu i vizualnu nadogradnju.

 

SANACIJA ZIĐA

Učinkovito održavanje i zaštita mostova izgrađenih prirodnog kamena i opeke

Budući da je ziđe često izrađeno od opeke ili blokova velikih dimenzija bez dilatacija, ziđe mora apsorbirati sve deformacije nastale dinamičkim opterećenjem ili toplinskim radom. To znači da je materijal za spajanje posebno važan: mora biti dovoljno popustljiv, a mora imati i dovoljnu čvrstoću da osigura trajnu vezu između cigli ili blokova. Mineraloški sastav zidnih mortova i ljepila za injektiranje također je važan kada je u pitanju izloženost kemijskim utjecajima specifičnog za ziđe. Oxal mortovi i smjese za injektiranje nude dokazana rješenja za sve zahtjeve ziđa.

BRTVLJENJE PODNIH PLOČA

Osiguravanje trajne zaštite

Velike vodoravne površine na mostovima, kolničke ploče i pješačke staze podložne su utjecajima atmosferilija i ljudskim faktorima poput vode i soli za odmrzavanje. Stoga je neophodno da su ove ploče pravilno zatvorene.

Potpuni bitumenski sustavi iz prošlosti ne udovoljavaju današnjim zahtjevima. Zadovoljavajući rezultati postižu se samo ako se prvo primjeni hidroizolacijski sloj epoksidne smole koji se prekriva bitumenskim slojem. Naša posebna smola za mostove MC-DUR LF 480 nudi optimalno prianjanje na beton i na bitumen te se može primijeniti kao temeljni premaz, hidroizolacijska barijera i kao izravnavajući sloj. Također je testiran na kompatibilnosti za primjene poput PC morta, nudeći optimalna svojstva nanošenja i olakšavajući brzi napredak u gradnji.

DILATACIJSKI SPOJEVI

Idealno prilagođen površinama ceste za smanjenje buke u prometu

Uobičajeni sustavi prijelaza poput dilatacijskih naprava na bazi čelika skupe su i složene konstrukcije. Teško ih je ugraditi, a promet prelaskom preko njih stvara buku koja ometa mir i danju i noću posebno u užem gradskom području. Asfaltne dilatacije za pločnik poput Nafutekt Plus nude tihu, brzu i jeftinu alternativu. Kombinacija specijalnog bitumenskog impregnacijskog spoja, Nafutekt Plus, i sistemski testiranog visokokvalitetnog agregata, pruža trajni prijelaz sposoban premostiti prostor između mosta i otvorene ceste. Sustav se također lako prilagođava susjednom kolniku kako bi se izbjegla buka.

abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123