Izazovi i rješenja

Konvencionalna gradnja tunela uvijek je predstavljala značajan inženjerski izazov. Uspjeh ne ovisi samo o pažljivom planiranju i izvršenju, već - što je presudno - o osiguranju optimalne interakcije između strojne tehnologije i specijalne kemije. Ovisno o stijeni i tlu na koje se nailazi, tijekom iskopa mogu nastati problemi čak i uz najbolje moguće planiranje, tehnologije visokih performansi i optimalno izvođenje građevina. Kako bi osigurao uspjeh vašeg projekta tunelogradnje, MC nudi sustavna rješenja prilagođena vašim potrebama i pokrivaju sve, od ugradnje do sanacije. Uz desetljeća iskustva u velikim međunarodnim projektima, naši učinkoviti sustavi proizvoda specifični za projekt osmišljeni su kako bi osigurali vaše puno zadovoljstvo.

KONDICIRANJE TLA ZA EPB ŠTIT KOD TBM-A

Osiguravanje učinkovit mehaničke gradnje tunela

Sigurnost i učinkovitost mehaniziranog probijanja tunela čini ga posebno pogodnim za teške geološke formacije i gradske projekte. EPB tehnologija (ravnoteža tlaka zemlje) posebno je učinkovita jer nudi određene ekonomske prednosti u bušenju tunela. Učinkovita uporaba EPB štitova u TBM-ima (strojevi za bušenje tunela) nudi potporu radne površine pod jednakim pritiskom. Kondicioniranje tla mora se provesti kako bi se udovoljilo zahtjevima postavljenim na iskopanim tlima koja služe kao nosivi medij. Uz MC-Montan Drive, MC nudi sredstva za kondicioniranje posebno prilagođena geološkim uvjetima, omogućujući vam postizanje visokih stopa napredovanja tunela uz dobar stupanj pouzdanosti i ekološke kompatibilnosti. 

INJEKTIRANJE PUKOTINA ZA ZAPUNJAVANJE I STABILIZACIJU

Individualno formulirani sustavi mortova za injektiranje kod pouzdano postavljenih profila tunela

Prstenasti razmak koji nastaje tijekom kretanja tunelom između štita i materijala na licu mjesta popunjava se mortom za injektiranje kako bi se smanjilo slijeganje površine i stabilizirala rastresita stijena. Ubrizgani mort u prstenasti prostor na cijeloj površini je formuliran da ima vrijednosti krutosti i čvrstoće usklađene s onima okolnog kamena. MC ima niz jednokomponentnih i dvokomponentnih receptura za injektiranje prstenastih razmaka unutar svog raspona MC-Montan Grout injekcijske mase koje se mogu prilagoditi uvjetima na stijenama na licu mjesta specifičnim za vaš projekt izgradnje tunela. To znači da je svaki profil tunela opremljen optimalnim rješenjem podloge za minimalno slijeganje.

POSEBNE KEMIKALIJE PRIKLADNE STROJNOJ TEHNOLOGIJI

Integrirani sustavi na jednom mjestu

U gradnji tunela kompatibilnost između stroja i posebnih kemikalija jednako je bitna za uspjeh kao i pažljivo planiranje i izvođenje. MC nudi cjelovite, integrirane sustave koji uključuju i opremu i specijalnu kemiju, pomažući postići izuzetno visoke performanse u kondicioniranju tla i operacijama brtvljenja repa. Pomoću HDT-Montan Device CT možete stvoriti pjenu optimalne kvalitete za izvanredne rezultate kondicioniranja, čak i pod teškim geološkim uvjetima. Za brtvljenje repa štita također je bitno imati i brtvene smjese visokih performansi i optimiziranu tehnologiju pumpe i transporta. Pomoću naše specijalne pumpe i prilagođenih brtvila možete osigurati da zaštitni rep ostane nepropusan.

KVALITETA NAJVIŠEG STANDARDA

Segmenti tunela nude maksimalnu kvalitetu i trajnost betona

Segmenti tunela moraju podnijeti ne samo sile koje im nameće stijena, već i pritiske stvorene tijekom operacije probijanja tunela. Stoga su neophodni pravilno ojačani projekti zasnovani na betonu visokih performansi. MC vam može ponuditi sveobuhvatan asortiman proizvoda koji sadrži superplastifikatore, ubrzivače očvršćavanja, usporivače, stabilizatore, sredstva za zadržavanje zraka, dodaci za beton i oplatna ulja. Zajedno s našim stručnjacima za betonsku tehnologiju moći ćete sastaviti cjelovito sustavno rješenje pojedinačno prilagođeno vašem projektu, osiguravajući da vaši segmenti tunela budu najviše kvalitete i trajnosti.

MLAZNI BETON KAO RJEŠENJA ZA BRTVLJENJE, ARMIRANJE, IZRAVNAVANJE I HIDROIZOLACIJU

Kvaliteta i pouzdanost u konvencionalnoj gradnji tunela

Konvencionalna tunelogradnja tehnikom "kopanja bagerom" i dalje se koristi u infrastrukturnim projektima širom svijeta, a metode se kreću od tunelogradnji mekog tla do miniranja eksplozivom. Ovdje se mlazni beton prvenstveno koristi kao privremeno sredstvo za učvršćivanje i brtvljenje in situ materijala i za zaglađivanje iskopanih dijelova. Kao sredstvo za ojačanje ruba stijene, također služi za zatvaranje praznina i sprječava stvaranje malih šupljina kao rezultat lučnog efekta u profilu. S MC portfoliom koji sadrži superplastifikatore, usporivače, primjese betona i ubrzivače, možete formulirati idealan mlazni beton za svoju primjenu, bilo za mokri ili suhi postupak prskanja.

BRTVENE MEMBRANE KOJE SE MOGU PRSKATI ZA POUZDANU HIDROIZOLACIJU TUNELA

Trajno vodonepropusne i visoka otpornost

Brtvljenje u uobičajenom tunelu osigurava se plastičnom hidroizolacijskom membranom ili hidroizolacijskim membranama koje se mogu prskati. Oba sustava imaju zajednički cilj - osigurati da tunel ostane suh tijekom planiranog vijeka trajanja duljeg od 100 godina. Ovaj cilj postavlja posebno visoke zahtjeve na brtvene sustave. Očekuje se da će zaštititi potpornu konstrukciju i tehničke instalacije, a istovremeno osigurati rad bez smetnji. Stoga moraju biti sposobni podnijeti kemijski napad i oduprijeti se pojavama mehaničkog naprezanja. S visoko fleksibilnom hidroizolacijskom membranom za suho raspršivanje MC-Montan Shot Seal, MC nudi rješenje visokih performansi za vaš projekt izgradnje tunela. Naročito je prikladno tamo gdje geometrija postaje zahtjevna, na primjer u području kolodvorskih konstrukcija galerija ili pristupnih tunela.

 

DODATNE MJERE ZA STABILIZACIJU, HIDROIZOLACIJU I SANACIJU

Smanjenje rizika tijekom vožnje

Unatoč najboljem mogućem planiranju, tehnologijama visokih performansi i optimalnom izvođenju konstrukcije, tijekom iskopa i dalje mogu nastati problemi, ovisno o stijeni i tlu. U takvim slučajevima potrebno je provesti prateće mjere kako bi se održala potrebna brzina napredovanja uz održavanje maksimalne sigurnosti. MC-Montan Injekt i MC-Injekt nude visoko učinkovite, brze, pouzdane i održive posebne sustave injektiranja za stabilizaciju i brtvljenje stijena, hidroizolaciju površine i spojeva te popunjavanje pukotina i šupljina. Oštećenja i propuštanja na oblogu ili ljusci tunela mogu se odmah popraviti pratećim sustavima nakon operacija rezanja ili iskopa. Ostale prateće mjere popravljanja betona i površinske zaštite, koje se odmah provode nakon pogona, smanjuju rizik od propadanja konstrukcije. To ne samo da smanjuje troškove popravka i održavanja u budućnosti, već ima pozitivan učinak na trajnost cijelog sustava tunela.

abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123