Izazovi i rješenja

Pitka voda naš je najvažniji izvor prehrane i stoga zahtijeva posebnu zaštitu. Od ekstrakcije do pročišćavanja i obrade, voda prolazi kroz brojne objekte, od čega je najvažnije skladištenje u spremnicima za pitku vodu. Pitka voda također može oštetiti nezaštićeni beton spremnika. Čak i betoni visoke čvrstoće mogu biti izloženi, na primjer, vodom s malim udjelom minerala ili svojim abrazivnim djelovanjem. Propuštanje cijevi za pitku vodu također je uobičajeno i ponekad može dovesti do velikih gubitaka vode. MC vas podržava u sanaciji spremnika za pitku vodu i transportnih cjevovoda stručnim, prilagođenim i osobnim savjetima potkrijepljenim sveobuhvatnim portfoliom proizvoda.

Brtvljenje pukotina i očuvanje konstrukcije

Brtvljenje pukotina u objektima za pitku vodu
Hidroizolacija objekata za pitku vodu sustavima injektiranja visokih svojstava

Pukotine u spremnicima pitke vode nastau zbog statičkih i dinamičkih naprezanja. Posljedica tog je gubitak vode i daljnje oštećenje građevinske konstrukcije. Da bi se to dogodilo, oštećenje na unutarnjem premazu može biti izuzetno malo. 

Na primjer, s MC-Injekt 2300 TOP i MC-Injekt 3000 HPS možemo vam ponuditi certificirane sustave za injektiranje koji se mogu koristiti u dodiru s pitkom vodom bez ikakvog zdravstvenog rizika - i za brzo i trajno brtvljenje pukotina te kao početna pripremna mjera za opsežnije popravke. MC preporučuje sustave za injektiranje na bazi poliuretana i hidrostrukturne smole, fleksibilne i krute, kako bi se osigurali najbolji rezultati.

 

Trajni popravak oštećenog betona

Sveobuhvatna površinska zaštita u spremnicima pitke vode

Pitka voda često štetno djeluje na konstrukciju spremnika. Sadržaj minerala u vodi može biti posebno kritičan. Vrlo mekana voda, tj. voda s malo minerala, napada nezaštićeni beton poput otapala. To dovodi do ispiranja veziva i posljedičnih oštećenja koja se mogu proširiti u jezgru i tako negativno utjecati na stabilnost konstrukcije.

 

MC-RIM PW 101 i MC-RIM PW 301 površinski zaštitni premazi su sustavi na bazi minerala visokih performansi koji nude svojstveno visoku razinu kemijske i mehaničke otpornosti. Kontinuirani postupak naknadnog zbijanja koji se događa u njima osigurava maksimalnu trajnost i pouzdanost. Portfolio je zaokružen sustavom za zamjenu betona MC-RIM PW 201, mortom modificiranim silicijevim dioksidom MC-RIM PW 40 i mlaznim betonom MC-RIM PW 80 kompatibilnim s pitkom vodom.

Sanacija oštećenih cijevi za pitku vodu

Sanacija oštećenih cijevi za pitku vodu
Sanacija oštećenih cijevi za pitku vodu
Sanacija oštećenih cijevi za pitku vodu
Sveobuhvatni sanacijski sustav tvrtke MC

Spremnici za pitku vodu često se nalaze izvan konurbacije koju opslužuju, što znači velike udaljenosti koje moraju pokriti međuregionalni cjevovodi. Distribucijske mreže unutar grada u koje se napajaju usporedive su ukupne duljine i slične su konstrukcije. Starenje materijala, agresivno tlo u zoni podloge i statička i dinamička opterećenja dovode do oštećenja u takvim cjevovodima za pitku vodu.

S Konudur PW-Linerom na raspolaganju imate sustav obnove cijevi za pitku vodu koji zadovoljava najviše zahtjeve u pogledu zaštite od korozije i nepropusnosti. Impregnirana epoksidnom smolom Konudur 180 PW, Konudur PW-Liner udovoljava zahtjevima klase C (na temelju EN ISO 11295) sa svim potrebnim certifikatima za potvrdu operativne sigurnosti i higijene.

abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123